lauantai 12. marraskuuta 2016

Lihashuoltoa ja lihaskuntoharjoitteita


Oikeastaan tämän postauksen voisi lopettaa tähän. En nimittäin harrasta lihashuoltoa ja lihaskuntoharjoitteita.

Venyttelystä julkaistaan jatkuvasti kaikenlaisia keskenään ristiriidassa olevia artikkeleita ja neuvoja. Toisinaan puhutaan staattisen venyttelyn hyödyistä, nyt taas trendinä tuntuu olevan dynaaminen venyttely. Itse venyttelyskeptikkona haluan uskoa niitä muutamaa tutkimusta, jossa venyttelyn hyödyt kumotaan.

Miksi sitten olen venyttelyskeptikko? Varmastikin samasta syystä kuin ilmastoskeptikot epäilevät ilmastonmuutosta. En halua haastaa omaa mukavuudenhaluista elintapaani, jossa lenkiltä kaadutaan suoraan säkkituoliin tai sohvalle. Lenkin alkuveryttelyksi taas on yksinkertaista juosta – kyllähän siinäkin lämpenee.
Kuvakulma valehtelee. Sormien ja varpaiden väliin jäi lähes kymmenen senttiä.

Lihaskuntoharjoitteiden suhteen en ole aivan yhtä puritaaninen. Näin reiluna kolmikymppisenä ja kohta vajaana nelikymppisenä harjoittamattomat lihakset surkastuvat vauhdilla. Missään ankeassa kuntosalissa en kyllä ala käymään, mutta yritän kerätä energiaa kerran tai kaksi viikossa tapahtuvaan lyhyeen keskivartaloon ja käsiin keskittyvään kuntopiiriin. Jalat saavat tarpeeksi treeniä ylämäissä ja työmatkapyöräilyssä.

Olisinko parempi juoksija jos panostaisin lihashuoltoon ja lihaskuntoon? Ehkä hieman. Toisaalta perinnöllisistä syistä ja ehkä nuoruuden harrastusten vuoksi lihaskunto ei koskaan ole ollut minulle ongelma. Juoksussa ehkä enemmänkin haitta, sillä muutama kilo vähemmän lihasta liikkuisi kisassa hieman nopeamminkin. Liikkuvuuden puolella sensijaan geenit eivät ole olleet yhtä armolliset.

Miksi en sitten panosta liikkuuvuuteen ja lihaskuntoonkin? Laiskuuden lisäksi kyseessä on myös treenipanostusten optimointi. Harjoittelen alle seitsemän tuntia viikossa. Tuo aika koostuu pelkästä juoksusta. Jos lisäisin harjoittelua tunnin per viikko, miten se aika kannattaisi panostaa? Olen aivan varma että juoksusta saisi paremman vasteen kuin tunnin venyttelystä. Niin kauan kuin treeniaikani pysyvät alle kymmenessä tunnissa viikkoa kohti, aion panostaa kaiken lisäajan juoksuun.
Kotikuntosalin ainoa laite on leuanvetotanko. Taustalla näkyy juoksupalkintoja.

1 kommentti:

  1. Kiinnostava blogi!
    Voisitko kirjoittaa valmistautumisista kisoihin,koska vaikuttaisi siltä, että sulla osuu kisoihin usein "pöljä päivä"?

    VastaaPoista